TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

++Sitene Ekle

HÜRRİYET

17 Mart 2012 Cumartesi

Kaç Uçan Balon Bizi Uçurabilir?


Bu deneyi aslında Amerikada daha önce yapan bir kişi vardır. Bu kişi yaptığı deneyde daha büyük ve güçlü balonları kullanmıştır. Bu deney esnasında kendi güvenini korumak içinde kendini yere bir iple yere bağlamıştır. Fakat ipleri o kadar güçlü bir şekilde balonlar yukarı çekmiştir ki kişi yaklaşık 5 bin metre yerden yükselmiştir. Güvenliği tehlikede olan kişi daha sonra telsizi ile yardım istemiştir. Elindeki tabanca ile kontrollü bir şekilde balonları patlatan bu kişi sonunda zarar görmeden yere inebilmiştir. Fakat hava güvenliğine verdiği zarar gerekçesi ile ağır bir cezaya çarptırılmıştır.
Bu deneyin aslında az bir balon yardımıyla yapılması münkündür. Fakat sokaklarda satılan uçan balonlardan kaçı bize havaya kaldırabilecek güce sahiptir?
30 santimetre küplük bir balon içinde yaklaşık olarak 14 gram ağırlığı rahatlıkla kaldırabilir. Bunun sonucunda ise cisim hiç bir şekilde durmadan yoluna devam edebilir. Yani teorik olarak 2000 tane balon bir kişinin eline verilirse bu balonların kişiyi yanınızdan alması oldukça normaldir. Tabi kullanılan balonun çapı bu durumu etkiliyebilir. Örneğin 3 metre yarıçapındaki bir balondan 3 tane kişiye verilirse bu balonlar o kişiyi rahatlıkla havaya kaldırabilir.
30 metre çapındaki bir balon ise tonlarca ağırlığı kaldırabilir. Aslında zeplinlerde kullanılan teknolojide tamamen bununla aynıdır. Fakat kullanılan hidrojen yanıcı olduğu için büyük tehlikelerle karşılamaşmak mümkün olabilir. Bu tür faaliyetler de bulunan kişiler mutlaka güvenliği üst düzeye çıkarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder