TRANSLATE

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

++Sitene Ekle

HÜRRİYET

17 Mart 2012 Cumartesi

Düğünlerde Neden Pasta Kesilir?


Düğünlerde pasta kesilmesi değişilmez ve vazgeçilmez adetler arasında yerini almıştır. Bu adet ne kadar sosyal yapıyı ve ekonomik durumu ele verse de evlenen çiftin düğün hazırlıklarında atlayamacağı bir detaydır. Kadın ve Erkeğin boyunu aian bu pastalar uzun bir kılıç yardımıyla kesilir ve düğün kaldığı yerden devam etmeye başlar.
Daha önceleri ise bereket anlamına gelen buğday arpa gibi tahıllar gelinin başından dökülerek eve huzu ve bereketin gelmesi inancıyla atılır. Gelinin çevresinde bulunan genç kızlar ise gelinden düşen bu tahılların kendilerine isabet etmesi ve kısmetlerinin açılması için yoğun bir çaba göstermektedirler.
Romalılar devrinde başlayan bu buğday atma olayı daha sonra kendisini biraz daha yeniliyerek çağın ahçıları tarafından pasta haline getirildi. Atma alışkanlığından kurtulamayan Romalılar ilk başlarda keki yine gelinlerin başına attılar daha sonra geline ve aileye bereket getirmesi amacıyla kekler ufalanmaya başlandı. Kültürün gelişmesine parelel olarak artık düğünlere getirilen kek ve kuruyemişler yenilmeye başlandı.
Adet hızla dünya genelinde ün kazanarak bir çok Avrupa ülkesinde moda olmaya başladı. İngilizler bu kekleri bir araya getirerek daha görsel ve lezzetli büyük düğün pastaları yapmaya başladılar. Uzun yıllar boyu kullanılan bu kültür bir dönem önemliliğini yitirdi. Daha sonra en eski adet olan buğday atma tekrar düğünlerde kullanılmaya başlandı.
Daha sonraları gelişen Avrupa aşçılık sanatı ile düğün pastaları birbirinden ilginç ve görsel hallere bürünmeye başladı. Bu değişimin ardından pastalar uzun süredir düğünlerin vazgeçilmezleri arasına girdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder