İnsan sesi birden çok faktörün bir araya gelmesi ile meydana gelmektedir. Bu faktörlerin fazlalığı oluşan sesin farklı olmasına yol açar. İnsan sesi o kadar fazla kişiye özgü bir durumdur ki telefonla konuştuğumuzda sadece ilk kelimesinden karşıdaki kişinin kim olduğunu anlamamız yeterli olacaktır.
Ses telleri kişiye özgü yapılardır. Kısalığı ve uzunluğu seslerin birbirinden farklı olmasına yol açmaktadır. Bu farklılık sonucunda ise uzun ses telleri ince seslere kısa ses telleri ise kalın seslere neden olmaktadır. Bu tür değişiklikler insanların gelişim dönemlerinde sık sık ortaya çıkabilir. Ses tellerinin yanında ayrıca dil diş ve dudak gibi yapılarda sesin oluşmasında önemli bir yere sahiptir. Bu yapılar bir arada sesi oluşturmaz ise çok itici sesler ortaya çıkabilir.
Diş dudak ve diğer etkenlerden etkilenen ses konuşma sırasında nefesinde yardımıyla ortaya çıkmaktadır. Bu durum da ses telleri farklı seslerin oluşmasının başlangıç noktası olarak görevini sürdürmektedir. Ayrıca beyinde göz ve kkulaktan gelen duyular sesin tam anlamıyla oluşmasını sağlayan zihinsel faaliyetlerdir.
Hayvanların konuşamama nedenini ise yine bu yapıların olmamasından kaynaklanmaktadır. Bu yapılar var olmadığı için biliçli şekilde ses çıkarmaları mümkün değildir. Papağan gibi hayvanların konuşması ise tekrarlama ve dinleme yeteneklerindendir. İnsana en yakın yapıda olan şempanzeler dahi bu yapıyı bulundurmaz. Bu yapı var olmuş olsa bile ddiğer faktörler tam olarak kendini gösteremediği için konuşma gerçekleşmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder