Normalde bu soruya okuyan tüm kullanıcılarımızın 24 saat diye cevap verdiğini duyuyor gibiyim fakat yapılan araştırmalar hepimizin saniyelerle olsada yanıldığımızı göstermekte. Dünya üzerinde olan coğrafi olaylar ve gelgitler nedeniyle her gün birbirinden farklı sürelerle günü tamamlayabilir. Bunun sonucunda 24 saat olarak bildiğimiz dünyanın kendi etrafındaki tam turu bazen 50 saniye geri veya 50 saniye ileri kayabilir.
Sürekli aksamalara neden olan bu gecikmeden dolayı ise bilim insanları yeni bir arayışa girmiştir. Bunun sonucunda ise saniye kavramına yeni bir tanım getirilerek oluşan bu değişmelerin önüne geçilmiştir. 1967 yılında getirilen yeni tanıma göre sezyum atomunun uyarılmamış olarak iki aşırı ince düzeyi arasında yaptığı geçiş sırasındaki devir sayısı olan 9.192.631.770 olarak kabul edilmiştir.
Bu gelişmenin ardından bir çok bilim insanı ortada olan belirsizliğe bir çözüm geldiği düşüncesiyle yeni saniye tanımı desteklemiştir. Özellikle astronotlar saat kavramının ve Dünyanın tam turunun birbirine eşit olmasıyla daha kaliteli işler ortaya koyabileceklerini vurgulamışlardır.
Fakat bilgisayar üreticileri ve teknoloji pazarlayan firmalar yeni sistemi eski bilgisayarlare entegre etmekte sorun yaşadığı için bu yeniliğe şiddetle karşı çıkmışlardır. Bu tanıma uymayan teknoloji üreten firmalar saniye kavramının tamamen kaldırılması için hala çalışmalarını sürdürmektedirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder